Lexia » Specials » Zwangerschap

Zwangerschap, baby, onderzoek: ziekten voorkomen

Zwangerschap, baby, onderzoek: ziekten voorkomen Je zwangerschap is een heel bijzondere periode. Je lichaam is erop gebouwd, de baby groeit vanzelf. Daar staat tegenover dat je juist door de baby in je buik kwetsbaarder bent. Een ziekte of aandoening waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt kan de ongeboren baby immers ook treffen. Preventief onderzoek tijdens de zwangerschap is daarom belangrijk. Maar zorg ook dat je geïnformeerd bent over de risico's van infecties.

Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap

In de derde maand, rond de 12e week van de zwangerschap, vindt het eerste bloedonderzoek plaats: het derdemaandsonderzoek. Je bloed wordt gecontroleerd op een aantal infectieziekten, je bloedgroep en resusfactor worden bepaald. Er wordt onderzocht of je antistoffen in je bloed hebt tegen andere, minder bekende bloedgroepen. In deze special vind je 3 artikelen over bloedonderzoek tijdens de zwangerschap.

Bacteriën en virussen

Bepaalde bacteriën en virussen kunnen gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Met simpele maatregelen kom je soms al een heel eind als het gaat om het risico voor je ongeboren kindje te beperken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zoals wordt aanbevolen tegen de bacterie Listeria. Je vindt hier een aantal artikelen over infectieziekten die tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.
Groep B Streptokokken: gevaarlijk voor pasgeboren baby's

Groep B Streptokokken: gevaarlijk voor pasgeboren baby's

Zwangere vrouwen kunnen draagster zijn van GBS, de Groep B Streptokok, en daar hebben zij zelf geen last van. Zij kunnen de bacterie op hun baby overbrengen tijdens de bevalling. Met de baby gaat het…
Vijfde ziekte (Parvo): meestal, maar niet altijd onschuldig

Vijfde ziekte (Parvo): meestal, maar niet altijd onschuldig

De vijfde ziekte is een virusinfectie die meestal wordt doorgemaakt in de kinderjaren. Het is dan een ziekte die mild verloopt, of waar het kind zelfs helemaal niet ziek van is. Als iemand de ziekte e…
De Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bent

De Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bent

Listeria bacteriën komen gewoon in de omgeving voor. Deze bacterie kan griepachtige verschijnselen veroorzaken bij wie ermee besmet raakt. Soms kunnen mensen er ernstig ziek van worden.Voor zwangere v…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?

Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?

Ben je net in verwachting, dan ga je rond de 12e week van je zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige of gynaecoloog voor controle. Bij dit eerste bezoek wordt ook bloed afgenomen voor onderz…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziekten

Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziekten

Als je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal infectieziekten. Dit wordt gedaan om ziekte bij de baby te voorkomen, en eventueel op tijd een behandeling te kunnen start…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffen

Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffen

Als je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal bloedgroepen. Dit wordt gedaan uit voorzorg. Er wordt ook onderzocht of er bepaalde antistoffen aanwezig zijn in je bloed.…
Gepubliceerd door Lexia op 15-11-2012, laatst gewijzigd op 19-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.