Lexia » Specials » Huttenkase
Lexia: Informatie van A tot Z

Hüttenkäse en recepten met dit veelzijdige zuivelproduct

Hüttenkäse en recepten met dit veelzijdige zuivelproduct Hüttenkäse wordt ook wel cottage cheese genoemd en is een product met veel verschillende mogelijkheden. Het kan voor zoete en hartige gerechten worden gebruikt. Het is een uitstekend voedingsmiddel voor lijners en sporters omdat het veel eiwitten bevat maar nauwelijks vet. Het is bij de supermarkt verkrijgbaar en te vinden in het koelvak voor zuivelproducten. In deze special een toelichting over de bereiding van dit product en vier artikelen met recepten voor gerechten met hüttenkäse.

Hüttenkäse: wat is dat?

Een andere naam voor hüttenkäse of cottage cheese. Het is een zuivelproduct dat veel lijkt op kwark, en is in feite ongerijpte kaas. In België worden kazen als deze platte kaas genoemd, in het Frans heeft men het over fromage frais. Het is een beetje rul om te zien; niet zo egaal als echte kwark. Het is wit van kleur en heeft een frisse, heel licht zure smaak, wat het geschikt maakt voor toepassing in uiteenlopende gerechten; zowel zoete als hartige.

Hoe wordt hüttenkäse gemaakt?

Bij de bereiding van kaas wordt aan melk een hoeveelheid van een cultuur melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melk wat zurig wordt. Vervolgens gaat er stremsel bij de melk, dit is een oplossing van spijsverteringsenzymen, die worden gehaald uit de lebmaag van kalveren. Stremsel is daardoor een bijproduct van de slacht. Voor vegetariërs die "streng in de leer zijn" is hüttenkäse daarom niet geschikt; in de praktijk zal het door mensen die geen vlees eten meestal wel gebruikt worden.

Hierna laat men de melk een etmaal verzuren en stremmen, wat inhoudt dat de melkeiwitten gaan samenklonteren en een rulle massa vormen: de wrongel, in de vloeistof die ernaast overblijft: de wei. In het proces van het maken van harde kaas wordt deze wrongel na uitlekken geperst in een vorm, zodat zoveel mogelijk van het licht zure vocht (de wei) verdwijnt. Bij de productie van hüttenkäse laat men de wrongel wel uitlekken, maar slechts zo dat er nog wel wat van de wei achterblijft in de eiwitmassa; bovendien wordt de wrongel niet geperst.

Hüttenkäse: rijk aan eiwitten, vetarm

Hüttenkäse is een prima bron van eiwitten en wordt graag gebruikt door mensen die veel eiwitten in hun dieet moeten gebruiken, zoals sporters die aan krachttraining of bodybuilding doen. Mensen die willen afvallen kunnen het gerust eten omdat het weinig vet bevat. Door het vrij hoge eiwitgehalte verzadigt hüttenkäse goed, Een overzicht van de voedingswaarde van hüttenkäse:

VoedingswaardePer 100 g
Energie (Kcal / Kj)89 / 374
Eiwitten (g)11,2
Koolhydraten (g)2,3
--waarvan suikers (g)2,3
Vetten (g)3,9
--waarvan verzadigde vetzuren (g)2,5
Voedingsvezels (g)0,0
Natrium (g)0,37

(Bron: Danone)

Recepten met hüttenkäse: veel mogelijkheden

Hüttenkäse kan zonder veel poespas op brood gedaan worden en is dan prima te eten, maar er is nog meer mogelijk met dit veelzijdige zuivelproduct. Voor suggesties: in onderstaande artikelen zijn recepten voor verschillende gerechten te vinden, uiteenlopend van hartige tot zoete, en voor borrelhapjes.
Gezond en lekker broodbeleg met hüttenkäse

Gezond en lekker broodbeleg met hüttenkäse

Mensen die vetarm willen eten maar wel goed aan hun inname van eiwitten moeten denken zoals sporters, hebben aan hüttenkäse een goed voedingsmiddel. Het bevat weinig vet en kan in allerlei variaties g…
Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te maken

Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te maken

Hüttenkäse ofwel cottage cheese is prima geschikt om er salades mee te maken. Het laat zich goed combineren met rauwe groenten en geeft wat vulling aan een salade zonder dat deze extra machtig wordt.…
Drie zoete gerechten met hüttenkäse

Drie zoete gerechten met hüttenkäse

Hüttenkäse kan heel goed gebruikt worden om er zoete gerechten met te maken, zoals een luchtige mousse met limoensap. Met zomerfruit zoals aardbeien, frambozen of kersen kan het gecombineerd worden vo…
Borrelhapjes, guacamole en dipsauzen met hüttenkäse

Borrelhapjes, guacamole en dipsauzen met hüttenkäse

Wie zelf borrelhapjes wil maken kan hiervoor ook hüttenkäse gebruiken, dat een stuk minder vet is dan de kaas die vaak in blokjes bij de borrel wordt geserveerd. Recepten voor hapjes, een guacamole en…
Tafelzuur: zure lekkernijen bij gerechten en hapjes

Tafelzuur: zure lekkernijen bij gerechten en hapjes

Tafelzuren worden over de hele wereld gebruikt bij gerechten. Tafelzuur is meer dan alleen een augurkje op een blokje kaas bij de borrel, al blijft dit natuurlijk niet voor niets een geliefde combinat…
Gepubliceerd door Lexia op 02-03-2010, laatst gewijzigd op 19-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stu Spivack, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Cottage_Cheese.jpg
Schrijf mee!