Hüttenkäse en recepten met dit veelzijdige zuivelproduct
Hüttenkäse wordt ook wel cottage cheese genoemd en is een product met veel verschillende mogelijkheden. Het kan voor zoete en hartige gerechten worden gebruikt. Het is een uitstekend voedingsmiddel voor lijners en sporters omdat het veel eiwitten bevat maar nauwelijks vet. Het is bij de supermarkt verkrijgbaar en te vinden in het koelvak voor zuivelproducten. In deze special een toelichting over de bereiding van dit product en vier artikelen met recepten voor gerechten met hüttenkäse.
Hüttenkäse: wat is dat?
Een andere naam voor
hüttenkäse of
cottage cheese. Het is een zuivelproduct dat veel lijkt op kwark, en is in feite ongerijpte kaas. In België worden kazen als deze
platte kaas genoemd, in het Frans heeft men het over
fromage frais. Het is een beetje rul om te zien; niet zo egaal als echte kwark. Het is wit van kleur en heeft een frisse, heel licht zure smaak, wat het geschikt maakt voor toepassing in uiteenlopende gerechten; zowel zoete als hartige.
Hoe wordt hüttenkäse gemaakt?
Bij de bereiding van kaas wordt aan melk een hoeveelheid van een cultuur melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melk wat zurig wordt. Vervolgens gaat er
stremsel bij de melk, dit is een oplossing van spijsverteringsenzymen, die worden gehaald uit de lebmaag van kalveren. Stremsel is daardoor een bijproduct van de slacht. Voor vegetariërs die "streng in de leer zijn" is hüttenkäse daarom niet geschikt; in de praktijk zal het door mensen die geen vlees eten meestal wel gebruikt worden.
Hierna laat men de melk een etmaal verzuren en stremmen, wat inhoudt dat de melkeiwitten gaan samenklonteren en een rulle massa vormen:
de wrongel, in de vloeistof die ernaast overblijft: de
wei. In het proces van het maken van harde kaas wordt deze wrongel na uitlekken geperst in een vorm, zodat zoveel mogelijk van het licht zure vocht (de wei) verdwijnt. Bij de productie van hüttenkäse laat men de wrongel wel uitlekken, maar slechts zo dat er nog wel wat van de wei achterblijft in de eiwitmassa; bovendien wordt de wrongel niet geperst.
Hüttenkäse: rijk aan eiwitten, vetarm
Hüttenkäse is een prima bron van eiwitten en wordt graag gebruikt door mensen die veel eiwitten in hun dieet moeten gebruiken, zoals sporters die aan krachttraining of bodybuilding doen. Mensen die willen afvallen kunnen het gerust eten omdat het weinig vet bevat. Door het vrij hoge eiwitgehalte verzadigt hüttenkäse goed, Een overzicht van de voedingswaarde van hüttenkäse:
Voedingswaarde | Per 100 g |
Energie (Kcal / Kj) | 89 / 374 |
Eiwitten (g) | 11,2 |
Koolhydraten (g) | 2,3 |
--waarvan suikers (g) | 2,3 |
Vetten (g) | 3,9 |
--waarvan verzadigde vetzuren (g) | 2,5 |
Voedingsvezels (g) | 0,0 |
Natrium (g) | 0,37 |
(Bron: Danone)
Recepten met hüttenkäse: veel mogelijkheden
Hüttenkäse kan zonder veel poespas op brood gedaan worden en is dan prima te eten, maar er is nog meer mogelijk met dit veelzijdige zuivelproduct. Voor suggesties: in onderstaande artikelen zijn recepten voor verschillende gerechten te vinden, uiteenlopend van hartige tot zoete, en voor borrelhapjes.