Lexia » Specials » Vrouw en lichaam

Menstruatie, vaginale klachten, blaasontsteking: informatie

Menstruatie, vaginale klachten, blaasontsteking: informatie Alle vrouwen krijgen vanaf de puberteit te maken met menstruatie. Die komen voor de keus te staan: gebruik ik maandverband of tampons? De meeste vrouwen krijgen weleens te maken met vaginale klachten zoals afscheiding. Ook vaginale droogte komt vaak voor, wat vooral bij het vrijen vervelend kan zijn. Daarnaast krijgt de helft van alle vrouwen tenminste een keer in haar leven last van een blaasontsteking. Een deel van de vrouwen heeft er zelfs elk jaar minstens een keer mee te maken. Een aantal artikelen met informatie over dit deel van het vrouwenlichaam.

Menstruatie

Over menstruatie wil je meer informatie hebben als je er net mee te maken hebt gekregen. Vooral de praatjes en fabels zijn hardnekkig. In deze special een artikel over een aantal beweringen die de ronde doen over ongesteldheid en vrouwen die ongesteld zijn. En wat ga je gebruiken tijdens deze dagen, maandverband of tampons? Er zijn nog wat alternatieven, die wat minder bekend zijn. De voordelen en nadelen van de materialen voor de intieme hygiëne op een rijtje in een apart artikel.

Vaginale klachten

Elke vrouw heeft wel eens te maken met vaginale klachten, op welke leeftijd ze ook is. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de werking van je lichaam, en wanneer je naar de dokter moet gaan. Vooral als de mogelijkheid bestaat dat je een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) hebt.

De blaas

De urine is normaal steriel, dat betekent dat er geen bacteriën in zitten. Er is sprake van een blaasontsteking wanneer er een groot aantal bacteriën in de blaas terecht zijn gekomen die een ontsteking van het blaasslijmvlies veroorzaken. Van alle vrouwen krijgt de helft ooit een blaasontsteking. Ongeveer een vijfde van alle vrouwen krijgt er zelfs minstens één keer per jaar mee te maken. Wat wil je erover weten?

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt je bloed onderzocht om je ongeboren baby de beste start te geven in het leven. Wat wordt er precies onderzocht?
Openbare toiletten in Nederland, waar blijven ze? mijn kijk op

Openbare toiletten in Nederland, waar blijven ze?

We moeten allemaal naar de WC, elke dag weer. Buiten de deur is het in Nederland echter nog steeds slecht geregeld met de openbare sanitaire voorzieningen. Met name vrouwen en ouderen zijn verplicht o…
Vaginale afscheiding: verschijnselen, onderzoek, behandeling

Vaginale afscheiding: verschijnselen, onderzoek, behandeling

Vaginale afscheiding die klachten geeft komt veel voor bij vrouwen van alle leeftijden. Het kan pijnlijk, lastig, genant en vervelend zijn, maar het beste is om er niet mee te blijven rondlopen. Als d…
Vaginale droogte, vervelend maar natuurlijk verschijnsel

Vaginale droogte, vervelend maar natuurlijk verschijnsel

Vaginale droogte is een natuurlijk verschijnsel dat echter wel klachten kan geven. Het kan irritatie en jeuk geven en ook een vervelend of pijnlijk gevoel bij de gemeenschap veroorzaken. Na de bevalli…
Blaasontsteking: klachten, oorzaak en behandeling

Blaasontsteking: klachten, oorzaak en behandeling

Een blaasontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een darmbacterie. Hierdoor ontstaan klachten die meestal zo duidelijk zijn dat er snel kan worden behandeld. Daarbij zijn de klachten d…
Menstruatie (ongesteldheid): feiten en fabels

Menstruatie (ongesteldheid): feiten en fabels

Als je net bent begonnen met menstrueren kun je wel wat informatie gebruiken. Daarnaast zijn rondom menstruatie (ongesteldheid) nogal wat misverstanden. Sommige zijn hardnekkig en worden telkens doorg…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatie

Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatie

Ben je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons. Wat voor producten zijn er voor het opvangen van menstruatiebloed? Wat zijn de v…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?

Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?

Ben je net in verwachting, dan ga je rond de 12e week van je zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige of gynaecoloog voor controle. Bij dit eerste bezoek wordt ook bloed afgenomen voor onderz…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziekten

Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziekten

Als je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal infectieziekten. Dit wordt gedaan om ziekte bij de baby te voorkomen, en eventueel op tijd een behandeling te kunnen start…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffen

Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffen

Als je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal bloedgroepen. Dit wordt gedaan uit voorzorg. Er wordt ook onderzocht of er bepaalde antistoffen aanwezig zijn in je bloed.…
Gepubliceerd door Lexia op 26-11-2013, laatst gewijzigd op 19-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Urineweginfectie