Textiel: soorten vezels, ontwikkeling, toepassing, onderhoud
Textiel bestaat al duizenden jaren. De laatste honderd jaar is er een enorme toename geweest in het aantal textiel vezels: met de ontwikkeling van (half)synthetische vezels zijn de mogelijkheden voor toepassing eindeloos. Elke soort vezel heeft andere eigenschappen en ook het onderhoud verschilt. Wie er meer over wil weten kan dat in deze special vinden. Net als tips en trucs voor zachte handdoeken. Ook een techniek uitgelicht waarmee al heel lang textiel van een draad wordt gemaakt: breien.
Textiel: al duizenden jaren
Mensen maken al duizenden jaren gebruik van textiel. In het begin werden alleen natuurlijke textielvezels zoals wol, zijde, linnen en katoen gebruikt. Met de opkomst van de industriële revolutie werd textiel ook machinaal vervaardigd. De laatste eeuw is er een groot aantal half synthetische en later synthetische vezels ontwikkeld. De toepassingsmogelijkheden van (combinaties van) al die soorten vezels zijn eindeloos.
Soorten vezels: herkomst, ontwikkeling, eigenschappen, toepassing en onderhoud
In een reeks artikelen wordt dit voor vier groepen vezels behandeld. Vezels van dierlijke en van plantaardige oorsprong, natuurlijke en (half)synthetische vezels en hun eigenschappen. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen van de diverse soorten? Waarvoor worden ze gebruikt en hoe moeten ze worden onderhouden? En mijn katoenen handdoeken, hoe krijg ik die lekker zacht?
Breien: een techniek voor het maken van textiel
Als laatste een artikel over breien: een van de technieken waarmee een vorm van textiel wordt gemaakt uit een draad. Nadat breien wat uit de belangstelling is geraakt bij het grote publiek, is er de laatste jaren weer een opleving. Mede door de mode van grof gebreide kleding zoals truien, mutsen en sjaals. Ook bij het inrichten van het huis is er een trend van het gebruik van gebreide weefels; bijvoorbeeld voor woondekens en de bekleding van poefjes. Al is het in een moderne vorm: het benodigde materiaal kan via een webwinkel worden aangeschaft en de techniek van het breien kan via filmpjes op internet worden geleerd. De ontwikkeling gaat door!