Lexia » Specials » Buikklachten

Buikklachten, veel voorkomend en vervelend

Buikklachten, veel voorkomend en vervelend Buikklachten komen veel voor en kunnen heel vervelend zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor buikklachten. Soms ontstaan er ziekteverschijnselen die nogal plotseling optreden (acuut) en die kunnen nogal heftig zijn. Wat ook kan is dat de klachten al wat langere tijd bestaan en niet altijd even erg zijn (chronisch). In deze special staan een aantal veel voorkomende ziekteverschijnselen met de mogelijke oorzaken bij elkaar.

Inleiding

Deze special bestaat uit een aantal artikelen, die gaan over een mogelijke oorzaak van buikklachten. Hieronder volgt een toelichting bij een paar artikelen. De artikelen vindt u onderaan deze pagina. Daarnaast artikelen die zijdelings met buikklachten te maken hebben.

Een virusinfectie van de maag en darmen

Een infectie met een virus wordt ook wel buikgriep genoemd. Het komt vaak voor, is heel besmettelijk en mensen voelen zich meestal erg ziek. Het gaat vanzelf weer over want het virus moet 'uitgeziekt' worden. In sommige gevallen is het nodig om mensen, met name heel kleine kinderen, op te nemen in het ziekenhuis omdat er ernstige uitdroging dreigt. Over buikgriep, en wat handig is om te weten.

Parasieten: zelf behandelen of naar de huisarts?

Een infectie met een parasiet hoeft lang niet altijd heftige klachten te geven; het gebeurt vaak dat iemand korte tijd diarree heeft met buikkrampen, en vervolgens weer normale ontlasting of zelfs verstopping. Dit kan elkaar afwisselen. Bij een infectie met Giardia bijvoorbeeld wordt dit vaak gezien. Deze parasiet komt met name bij kinderen vaak voor. Over parasieten en welke klachten ze kunnen geven. En een apart artikel over Giardia lamblia.

Voor mensen die naar (sub)tropische landen reizen is het goed om te weten waar ze op moeten letten om een besmetting met Schistosoma te voorkomen. De parasiet heeft maar enkele seconden nodig om een argeloze toerist te besmetten en kan daarna lange tijd klachten geven. Besmetting met Schistosoma is goed te voorkomen, voor iemand die geïnformeerd is.

Een infectie met een bacterie

Bij een infectie veroorzaakt door een bacterie kunnen ernstige klachten ontstaan, vooral als de patiënt al kwetsbaarder is zoals ouderen en heel kleine kinderen. Soms is voedselvergiftiging de oorzaak, er is dan wel een bacterie in het spel, maar op een andere manier dan sommige bacteriën, zoals Campylobacter en Salmonella, die de samen de meeste acute bacteriële infecties van het maag-darmkanaal veroorzaken. Voor informatie over maag-darmklachten door een bacterie. Een veelvoorkomende vorm van diarree door een bacterie bij vakantiegangers is reizigersdiarree. Tijdens een opname in het ziekenhuis krijgen sommige mensen te maken met een besmetting door de bacterie Clostridium difficile.

In zeldzame gevallen kan er sprake van cholera zijn; het gaat dan om mensen die deze bacterie uit een risicogebied elders ter wereld hebben meegenomen; er zijn ongeveer tien gevallen per jaar in ons land. In Nederland kwam vroeger wel cholera voor, tegenwoordig niet meer. Voor wie toch meer wil weten over deze infectie.

Soms is zit er zichtbaar bloed in de ontlasting, bijvoorbeeld als er sprak is van een infectie.Er kan ook bloed in de ontlasting zitten dat niet met het blote oog waarneembaar is. Dit wordt occult bloed genoemd. Wat is de betekenis occult bloed? Hoe kan dit worden aangetoond?
Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?

Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?

Bij uitdroging kunnen diverse verschijnselen optreden. Kinderen en ouderen lopen meer kans op uitdroging. In het begin is het misschien lastig te herkennen, maar naarmate de uitdroging ernstiger wordt…
Occult bloed: wat is dat?

Occult bloed: wat is dat?

Occult bloed in de ontlasting kan betekenen dat er een medische oorzaak voor is. Het kan duiden op het begin van darmkanker, maar meestal is dat niet het geval. De aanwezigheid van occult bloed kan oo…
Schistosoma: oppassen met zoet water in de (sub)tropen

Schistosoma: oppassen met zoet water in de (sub)tropen

Schistosoma is een parasiet die in sommige (sub)tropische gebieden in zoet oppervlaktewater voorkomt. Een voorbeeld is de Nijl in Egypte. Kortstondig contact tussen de blote huid en besmet water is al…
Emetofobie: extreme angst voor overgeven (braken)

Emetofobie: extreme angst voor overgeven (braken)

Iedereen heeft wel eens overgegeven in zijn leven. Niemand vindt dit prettig op het moment dat dit gebeurt, maar de meeste mensen staan er naderhand verder niet meer bij stil. Er zijn echter mensen me…
Ziek door de Clostridium difficile bacterie: informatie

Ziek door de Clostridium difficile bacterie: informatie

Clostridium difficile wordt beschouwd als ziekenhuisbacterie. Deze bacterie kan een infectie veroorzaken, waarbij de ziekteverschijnselen kunnen wisselen van lichte diarree tot een veel gevaarlijker o…
Infectie met Giardia/giardiasis: verschijnselen, behandeling

Infectie met Giardia/giardiasis: verschijnselen, behandeling

Giardia lamblia is een parasiet die over de hele wereld voorkomt. Slechte hygiënische omstandigheden zijn een belangrijke oorzaak van infectie door Giardia. De infectie kan door onderzoek van de ontla…
Reizigersdiarree: wat is het, wat kan je doen?

Reizigersdiarree: wat is het, wat kan je doen?

De vakantieperiode breekt weer aan en veel mensen gaan op vakantie naar warme, zonnige oorden. In deze gebieden krijgen vakantiegangers vaak te maken met een ongewenste kwaal: reizigersdiarree. Meesta…
Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandeling

Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandeling

Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt veel voor. Dit hoeft geen klachten te geven, maar als dit wel het geval is moet eerst onderzoek worden gedaan om zeker te weten dat het om Helicob…
Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?

Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?

Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Bekend zijn de producten met probiotica van Yakult, Activia, Vifit en Actimel. Ze zouden de werking van de darmen…
Bij uitdroging door diarree: Oral Rehydration Solution (ORS)

Bij uitdroging door diarree: Oral Rehydration Solution (ORS)

Bij diarree en braken kan snel een flink vochtverlies ontstaan dat aangevuld moet worden voordat er ernstige uitdrogingsverschijnselen optreden. Het gebruik van ORS is dan een goede manier om het verl…
Buikpijn, diarree, overgeven: als een bacterie de oorzaak is

Buikpijn, diarree, overgeven: als een bacterie de oorzaak is

Buikklachten zoals diarree en overgeven kunnen veroorzaakt worden door een bacterie. Vooral Campylobacter en Salmonella zijn verantwoordelijk voor wat wordt genoemd bacteriële gastro-enteritis. Soms z…
Buikgriep: vaak is de oorzaak een virus

Buikgriep: vaak is de oorzaak een virus

Bij plotselinge diarree en braken wordt gesproken van buikgriep. De oorzaak is meestal een virus en men kan zich hier erg ziek door voelen. Het is een zeer besmettelijke infectie. Bij jonge kinderen e…
Buikklachten, af en toe diarree: het kan een parasiet zijn

Buikklachten, af en toe diarree: het kan een parasiet zijn

Vage buikklachten kunnen veroorzaakt worden door een infectie met parasieten zoals een worm of een protozoa (eencellige). De klachten kunnen vaak goed zelf behandeld worden, maar als dit niet afdoende…
Cholera, zeer besmettelijk, maar zeldzaam in Nederland

Cholera, zeer besmettelijk, maar zeldzaam in Nederland

Cholera in de klassieke vorm is een infectie van het maag-darmkanaal die snel en heftig kan verlopen, en bij uitblijven van behandeling vaak dodelijk is. In Nederland komt de ziekte tegenwoordig niet…
Gepubliceerd door Lexia op 07-11-2009, laatst gewijzigd op 03-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties