Lexia » Specials » Virusinfecties

Infecties veroorzaakt door virussen

Infecties veroorzaakt door virussen Iedereen heeft te maken met virussen, met virusinfecties. Een simpele verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, net als de griep. Het lichaam maakt meestal zelf antistoffen aan om een virus onschadelijk te maken. Vaccinatie is het wapen dat de mens heeft ontwikkeld in de strijd tegen virussen. Wat is een virus, wat doet het? In deze special een serie artikelen over verschillende virusinfecties en vaccinatie. Foto: norovirus, het witte balkje is 50 nanometer (0,000050 milimeter) lang

Wat is een virus?

Een virus is een micro-organisme dat om zich te vermeerderen levende cellen nodig heeft. Dat is het grootste verschil met bacteriën. Virussen zijn veel kleiner dan een bacteriën: er is een electronenmicroscoop nodig om ze zichtbaar te maken. Een virus is in feite een pakketje erfelijk materiaal (DNA of RNA). Er zijn ongeveer 200 pathogene (ziekteverwekkende) virussen bekend. Bekende voorbeelden hiervan zijn de virussen die verkoudheid, griep en buikgriep veroorzaken.

Wat doet een virus?

Een virusdeeltje dringt een cel van een ander organisme binnen. Die wordt gastheer genoemd, dat kan bijvoorbeeld de mens zijn. Het virusdeeltje gebruikt de cel voor de nodige stoffen en gaat zich vermenigvuldigen. De cel gaat hierbij dood, een groot aantal nieuwe virusdeeltjes komen vrij en gaan elk een andere cel binnen om hetzelfde te doen.

Wat doet het lichaam hieraan?

De reactie van het lichaam is meestal de aanmaak van antistoffen, die het virus onschadelijk maken. Dit wordt immuniteit of natuurlijke weerstand genoemd. Die immuniteit kan levenslang bescherming geven of slechts voor een bepaalde periode. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een verkoudheid doormaakt of influenza, de griep. Het aanmaken van antistoffen gebeurt echter niet bij elke virusinfectie, zoals bij AIDS/HIV.

Wat kan de mens doen tegen virusinfecties?

Antibiotica helpen niet bij infecties veroorzaakt door virussen. De grootste stap die de mens heeft gemaakt in de bestrijding van virale infecties is de ontwikkeling van vaccinatie (inenting). Het grootste succes dat in dit verband ooit werd bereikt is de uitroeiing van het pokkenvirus. Het ontwikkelen van vaccins blijft moeilijk omdat virussen regelmatig van structuur veranderen. Een bepaald vaccin werkt voor één type virus, als dit virus verandert moet daarvoor een nieuw vaccin ontwikkeld worden. Dit kost tijd en geld; een bekend voorbeeld hiervan is de jaarlijkse griepprik, waarbij al ruim van tevoren door deskundigen moet worden ingeschat welk type griepvirus verwacht kan worden.
Vaccinatie: ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling

Vaccinatie: ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling

We vinden het tegenwoordig heel gewoon: als we op reis gaan naar risicogebieden laten we ons inenten tegen allerlei ziekten. Als kind al heeft bijna iedereen de nodige inentingen gekregen tegen versch…
Verkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoesten

Verkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoesten

De herfst komt er weer aan en veel mensen krijgen dan te maken met een verkoudheid. Iemand die verkouden is heeft het vaak over een 'griepje', maar een verkoudheid is iets anders dan de echte griep (i…
Hepatitis C, de minder bekende leverontsteking

Hepatitis C, de minder bekende leverontsteking

Hepatitis C (HCV) is een vorm van leverontsteking, maar minder bekend dan hepatitis A en B. Er bestaat geen vaccinatie voor en iemand die het virus oploopt hoeft hier niets van te merken. Maar later k…
Pokken: de enige uitgeroeide infectieziekte

Pokken: de enige uitgeroeide infectieziekte

De mensheid heeft zeker 3000 jaar met de infectieziekte pokken te maken gehad. Deze ziekte kwam in epidemieën voor en veel mensen stierven er aan. Degenen die overleefden waren voor hun leven verminkt…
Vijfde ziekte (Parvo): meestal, maar niet altijd onschuldig

Vijfde ziekte (Parvo): meestal, maar niet altijd onschuldig

De vijfde ziekte is een virusinfectie die meestal wordt doorgemaakt in de kinderjaren. Het is dan een ziekte die mild verloopt, of waar het kind zelfs helemaal niet ziek van is. Als iemand de ziekte e…
Buikgriep: vaak is de oorzaak een virus

Buikgriep: vaak is de oorzaak een virus

Bij plotselinge diarree en braken wordt gesproken van buikgriep. De oorzaak is meestal een virus en men kan zich hier erg ziek door voelen. Het is een zeer besmettelijke infectie. Bij jonge kinderen e…
Over griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griep

Over griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griep

Het griepseizoen begint binnenkort en de griepprik wordt weer gegeven. Mensen die in een risicogroep vallen krijgen een oproep voor de griepprik. Wie wel een griepprik wil maar niet in een risicogroep…
RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?

RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?

Het RS-virus (RSV) komt vooral in najaar en winter voor. Het is het belangrijkste verkoudheidsvirus bij jonge kinderen: bijna alle kinderen raken er in hun babytijd mee besmet. Bij de meeste kinderen…
Infectie met het cytomegalovirus (CMV): cytomegalie

Infectie met het cytomegalovirus (CMV): cytomegalie

Cytomegalie is een infectie met CMV, het cytomegalovirus. De infectie kan zonder symptomen verlopen, of een aantal ziekteverschijnselen veroorzaken. Welke verschijnselen zijn dat? Hoe wordt het cytome…
Gepubliceerd door Lexia op 03-11-2011, laatst gewijzigd op 19-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.consumed.nl/ziekten/638/Virus-infecties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Norwalk.jpg