Zwangerschap, baby, onderzoek: ziekten voorkomen
Je zwangerschap is een heel bijzondere periode. Je lichaam is erop gebouwd, de baby groeit vanzelf. Daar staat tegenover dat je juist door de baby in je buik kwetsbaarder bent. Een ziekte of aandoening waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt kan de ongeboren baby immers ook treffen. Preventief onderzoek tijdens de zwangerschap is daarom belangrijk. Maar zorg ook dat je geïnformeerd bent over de risico's van infecties.
Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap
In de derde maand, rond de 12e week van de zwangerschap, vindt het eerste bloedonderzoek plaats: het
derdemaandsonderzoek. Je bloed wordt gecontroleerd op een aantal infectieziekten, je bloedgroep en resusfactor worden bepaald. Er wordt onderzocht of je antistoffen in je bloed hebt tegen andere, minder bekende bloedgroepen. In deze special vind je 3 artikelen over bloedonderzoek tijdens de zwangerschap.
Bacteriën en virussen
Bepaalde bacteriën en virussen kunnen gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Met simpele maatregelen kom je soms al een heel eind als het gaat om het risico voor je ongeboren kindje te beperken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zoals wordt aanbevolen tegen de bacterie Listeria. Je vindt hier een aantal artikelen over infectieziekten die tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.